Monday, April 26, 2010
DEMO BY MASTER ANDY TAN
Deco 1
Deco 2
Deco 3
Deco 4
Deco 5
Master Andy Tan menggunakan teknik semburan warna terus dari botol. Hasilnya lebih kurang sama dengan teknik 'airbrush'.
Me and Master Andy Tan..
Hari Sabtu lepas sempat mengikut sessi demo menghias kek bersama Master Andy Tan dari 2020 Century Cakes. Peluang berjumpa adik Master Tan See Fong ini rugi dilepaskan. Banyak tips dan cara menghias kek dikongsi. Kebanyakkan kek yang dihias menggunakan fresh cream, buah-buahan dan karektor kartun dari acuan yang boleh dibeli dari 2020 Century Cakes. Turut dikongsi ialah teknik semburan menggunakan powder color yang cukup saya suka.
Friday, April 23, 2010
Monday, April 19, 2010
KEK SPAN PANDAN
Wednesday, April 14, 2010
COURSE 2 - ROYAL ICING
Friday, April 9, 2010
RESEPI KEK SPAN PANDAN
Kek span pandan ikut resepi ini memang sedap, tidak begitu manis dan gebu. Selamat Mencuba.
BAHAN-BAHAN
130gm tepung kek
130gm gula kastor
5 biji telur (Grad A)
15ml ovelette
40ml air perahan pandan
80ml minyak atau marjerin cair
5ml pes pandan
5ml baking powder
sedikit pewarna hijau
CARA
1. Satukan tepung kek, gula kastor, telur dan ovelette dalam mangkuk adunan dan pukul laju selama lebih kurang 5 minit
2. Perlahankan kelajuan dan masukkan air pandan, pes pandan dan pewarna, pukul lagi sehingga gebu atau sehingga adunan menjadi ringan
3. Tuang minyak / marjerin cair kedalam adunan dan dikaup balik sehingga sebati
4. Tuang adunan ke dalam tin pembakar, bakar selama 45 minit atau sehingga masak
5. Selepas masak telangkupkan kek ke atas redai selama 5 minit untuk mengelakkan kek tenggelam di tengah
BAHAN-BAHAN
130gm tepung kek
130gm gula kastor
5 biji telur (Grad A)
15ml ovelette
40ml air perahan pandan
80ml minyak atau marjerin cair
5ml pes pandan
5ml baking powder
sedikit pewarna hijau
CARA
1. Satukan tepung kek, gula kastor, telur dan ovelette dalam mangkuk adunan dan pukul laju selama lebih kurang 5 minit
2. Perlahankan kelajuan dan masukkan air pandan, pes pandan dan pewarna, pukul lagi sehingga gebu atau sehingga adunan menjadi ringan
3. Tuang minyak / marjerin cair kedalam adunan dan dikaup balik sehingga sebati
4. Tuang adunan ke dalam tin pembakar, bakar selama 45 minit atau sehingga masak
5. Selepas masak telangkupkan kek ke atas redai selama 5 minit untuk mengelakkan kek tenggelam di tengah
Thursday, April 8, 2010
SYAHDINA & FARHANI
IT'S MUAZ'S BIRTHDAY AGAIN...
BAKING AND DECORATION SIFU
CHEF NORAINI ZAKARIA resipinoraini.blogspot.com
SIFU AYU LIANA loveliana-online.blogspot.com
Antara dekorasi yang diajar oleh Sifu Liana yang periang
Bersama teman-teman yang meminati seni dekorasi kek
With ICCA Instructor, Azalia Zainal (my old friend) during Course 1 Graduation Day
Rainbow decoration and Me
Rainbow decoration & inside rainbow cake
Grand Finale Cake (Wilton Course 1) (inside blue poppy seed cake)
SIFU AYU LIANA loveliana-online.blogspot.com
Antara dekorasi yang diajar oleh Sifu Liana yang periang
Bersama teman-teman yang meminati seni dekorasi kek
With ICCA Instructor, Azalia Zainal (my old friend) during Course 1 Graduation Day
Rainbow decoration and Me
Rainbow decoration & inside rainbow cake
Grand Finale Cake (Wilton Course 1) (inside blue poppy seed cake)
Wednesday, April 7, 2010
SELAMAT DATANG KE D'LITTLEOVEN.BLOGSPOT.COM
Selamat datang ke laman blog D'Littleoven (sebelum ini dikenali sebagai KZlittleoven.blogspot.com). KZlittleoven terpaksa ditukar kepada laman blog yang baru atas sebab-sebab teknikal yang tidak dapat diselesaikan. Segala kesukaran yang dihadapi oleh pengunjung dan pelanggan KZlittleoven, saya memohon maaf.
Subscribe to:
Posts (Atom)