Monday, April 26, 2010

DEMO BY MASTER ANDY TAN


Deco 1


Deco 2


Deco 3


Deco 4


Deco 5



Master Andy Tan menggunakan teknik semburan warna terus dari botol. Hasilnya lebih kurang sama dengan teknik 'airbrush'.



Me and Master Andy Tan..


Hari Sabtu lepas sempat mengikut sessi demo menghias kek bersama Master Andy Tan dari 2020 Century Cakes. Peluang berjumpa adik Master Tan See Fong ini rugi dilepaskan. Banyak tips dan cara menghias kek dikongsi. Kebanyakkan kek yang dihias menggunakan fresh cream, buah-buahan dan karektor kartun dari acuan yang boleh dibeli dari 2020 Century Cakes. Turut dikongsi ialah teknik semburan menggunakan powder color yang cukup saya suka.

Friday, April 23, 2010

Monday, April 19, 2010

WEDDING CAKE THE WILTON WAY



Contoh 3 tier wedding cake dihiasi bunga-bunga royal icing
Note : Cakes by ICCA's students

KEK SPAN PANDAN


Yang siap dibakar


Dalam proses mengembang.. he he


Ramai yang minta diletakkan gambar kek span pandan yang resepinya dipos terdahulu, jadi di sini diletakkan gambar keknya..

Wednesday, April 14, 2010

COURSE 2 - ROYAL ICING


Bunga-bunga daffodil yang kecil molek ini diperbuat daripada Royal Icing. Cantik disusun di atas kek dan cupcakes.

Friday, April 9, 2010

RESEPI KEK SPAN PANDAN

Kek span pandan ikut resepi ini memang sedap, tidak begitu manis dan gebu. Selamat Mencuba.

BAHAN-BAHAN
130gm tepung kek
130gm gula kastor
5 biji telur (Grad A)
15ml ovelette
40ml air perahan pandan
80ml minyak atau marjerin cair
5ml pes pandan
5ml baking powder
sedikit pewarna hijau

CARA
1. Satukan tepung kek, gula kastor, telur dan ovelette dalam mangkuk adunan dan pukul laju selama lebih kurang 5 minit
2. Perlahankan kelajuan dan masukkan air pandan, pes pandan dan pewarna, pukul lagi sehingga gebu atau sehingga adunan menjadi ringan
3. Tuang minyak / marjerin cair kedalam adunan dan dikaup balik sehingga sebati
4. Tuang adunan ke dalam tin pembakar, bakar selama 45 minit atau sehingga masak
5. Selepas masak telangkupkan kek ke atas redai selama 5 minit untuk mengelakkan kek tenggelam di tengah

Thursday, April 8, 2010

SYAHDINA & FARHANI


Cake : Black Forest
Frosting : Fresh Cream
Decoration : 2nd attemp working with piping gel (i think i need sifu for this job) arghhh!

RAZILA (CIMB)


Cupcake : Mocca Butter Cake
Frosting : Buttercream
Decoration : Alphabet

ROS (CIMB)



Cake : Blueberry Cheese Cake (Chilled)
Base : Biscuit
Frosting : Fresh Cream

BALQIS AQILAH



Cupcake : Chocolate Chip Orange Cake
Frosting : Buttercream
Decoration : Swirl

HAFIZ



Cake : Rich Orange Cake
Frosting : Steamed Buttercream
Decoration : Sugarpaste flowers

NABIL HAKIM



Cake : Chocolate Sponge Cake
Filling : Chocolate
Frosting : Buttercream
Decoration : Edible Image

IT'S MUAZ'S BIRTHDAY AGAIN...



Cake : Fresh Fruit Cream
Frosting : Fresh Cream
Decoration : My first try working with piping gel decoration





Cake : Butter Chocolate Cake
Frosting : Buttercream
Decoration : Edible Image

BAKING AND DECORATION SIFU

CHEF NORAINI ZAKARIA resipinoraini.blogspot.com















SIFU AYU LIANA loveliana-online.blogspot.com
Antara dekorasi yang diajar oleh Sifu Liana yang periang















































Bersama teman-teman yang meminati seni dekorasi kek














With ICCA Instructor, Azalia Zainal (my old friend) during Course 1 Graduation Day














Rainbow decoration and Me














Rainbow decoration & inside rainbow cake















Grand Finale Cake (Wilton Course 1) (inside blue poppy seed cake)

Wednesday, April 7, 2010

SELAMAT DATANG KE D'LITTLEOVEN.BLOGSPOT.COM

Selamat datang ke laman blog D'Littleoven (sebelum ini dikenali sebagai KZlittleoven.blogspot.com). KZlittleoven terpaksa ditukar kepada laman blog yang baru atas sebab-sebab teknikal yang tidak dapat diselesaikan. Segala kesukaran yang dihadapi oleh pengunjung dan pelanggan KZlittleoven, saya memohon maaf.