
Resepi oleh Penyu Lawa
BAHAN KEK
200g gula kastor
130g tepung gandum50g serbuk koko
1/2 st serbuk penaik(semua bahan diayak)
170ml minyak masak120g coklat masakan (dicincang)
50g krimer manis / susu pekat10g ovalette
5 biji telur1/2 st coklat emulco
1/2 st esen vanillaBAHAN CHEESE
250g krim keju
60g gula kastor4 biji telur
1 st jus / perisa lemonCARA-CARANYA
1. Sediakan air kukusan. Griskan acuan empat segi 8 x 8 inci dan lapik dengan kertas minyak.
2. Masak coklat masakan secara double-boiler.3. Masukkan minyak masak bila coklat cair dan gaul sebati, sejukkan.
4. Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan dikacau berselang seli dengan adunan coklat5. Masukkan krimer, emulco dan esen vanilla. Gaul sebati.
6. Tuan adunan ke dalam acuan dan kukus selama 20 minit atau hingga masak.ADUNAN CHEESE
1. Pukul krimkeju dan gula kastor hingga kembang.
2. Masukkan telur dan pukul lagi hingga sebati3. Tuang adunan krim keju ke atas kek coklat yang sudah masak tadi
4. Tutup acuan dengan aluminium foil supaya air wap tidak menitik5. Kukus semula selama 3o minit. Guna api besar.
Selamat Mencuba!
Selamat Mencuba!
No comments:
Post a Comment