Sunday, January 16, 2011
KEK SIFON PANDAN
Kek Sifon Pandan
Thanks Chef Noraini Zakaria for the great receipe
Bahan A
150g tepung kek
1 st serbuk penaik
1/2 st soda bikarbonat
1 st pes pandan
125g gula kastor
7 biji kuning telur gred A
75g minyak masak
75g pati santan
Bhan B
7 biji putih telur gred A
125g gula kastor
1/4 st serbuk krim tartar
Cara Membuat
1. Bahan (A) ayak tepung, serbuk penaik dan soda bikarbonat dalam mangkuk adunan. Campurkan bahan lain dan gaul sebati
2. Pukul (B) hingga pekat dan gebu. Masukkan ke dalam adunan tepung tadi. Gaul sebati.
3. Sediakan acuan kek sifon berukuran 24sm, tuang adunan didalamnya.
4. Bakar dalam oven yang dipanaskan pada suhu 180 c selama 5 minit - 1 jam (bergantung pada oven masing-masing)
Nota : Untuk menjadikan kek lebih gebu, gaul adunan dengan senduk kayu perlahan-lahan supaya gelembung udara dalam putih telur tidak pecah.
Cuba la ye..
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment