Sunday, July 14, 2013

SANG TEKAK MAUKAN SANG BADAK BERENDAM - RESIPI

Salam
Buat sahabat-sahabat sekelian, semoga kita semua masih istiqomah melakukan yang terbaik Ramadhan kali ini sebab Ramadhan akan datang tidak tahu lagi adanya kita atau tidak.

Precious son hari ni masih cekal berpuasa.  Alhamdulillah.  Hari-hari menu berbukanya masakan Barat.  Hari ni hidang 100% masakan Melayu.  Tak nak layan lah kehendak dia hari ni.

Gandingan menu berbuka hari ni dilengkapkan dengan kuih Badak Berendam.  Saya tengok ramai pengunjung blog ni mencari resepi kuih Badak Berendam.  Memang kuih ni sedap dan sangat senang membuatnya.


Gandingan tepung pulut, inti kelapa dan kuah santan memang sedap dan mantap


Cara membuatnya lebih kurang sama je dengan puteri mandi cuma badak berendam berinti di dalam dan berkuah santan.  

Bahan-bahan tepung

1.  kali ni saya guna 1 paket tepung pulut
2.  Tiga helai daun pandan dikisar dengan 300ml air dan ditambah garam

Cara mengadun

1.  Campurkan air daun pandan tadi sedikit demi sedikit ke dalam tepung dan diuli sehingga tidak melekat di tangan

Bahan-bahan inti kelapa

1.  Kelapa parut yang muda
2.  Lebih kurang 2 ketul gula kabung dicampur dengan sedikit gula pasir (yg ni ikut tahap suka manis masing-masing)
3.  Sedikit garam

Cara mengadun

1.  Masukkan air ke dalam kuali dan cairkan gula serta tambahkan garam
2.  Bila gula sudah cair masukkan kelapa parut tadi dan digaul hingga masak.
3.  Ketepikan

Bahan-bahan kuah santan (kuantiti bergantung kepada banyaknya kuah yang kita nak)

1.  Santan dari 1 biji kelapa
2.  2 cawan air
3.  Sedikit garam
4.  3 sudu besar tepung gandum

Cara mengadun

Campur semua bahan dan masak sehingga kuah menjadi pekat.

Bila semua bahan dah siap, cubit adunan tepung bulat-bulatkan dan lubangkan ditengah.  Masukkan inti dan tutup semula.  Buat sampai habis.

Jerang air hingga mendidih dan masukkan kuih yang kita dah bulat-bulatkan tadi ke dalam air mendidih dan tunggu hingga kuih terapung.  Kacau-kacau supaya kuih tidak melekat antara satu sama lain.  Bila dah terapung, angkat dan masukkan dalam kuah santan.

Boleh lah dihidangkan.
Nota : Bahan resepi ini tidak mengikut sukatan yang tepat (senang cakap main agak-agak) ada plus minus nye ye.

Rasanya lemak-lemak masin manis.... sangat sedap.

Baiklah. Kepada yang sudi datang berkunjung ke laman blog ini saya ucapkan selamat datang dan terimakasih.  Adat orang Melayu bertandang, afdhal untuk kita ucapkan salam kepada tuan rumah. 

Selamat menyambung ibadah sahabat.  


4 comments:

  1. hehe, tadi belum berbuka puasa dah tau ye rasa lemak manis masin...ha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha!.. kantoi!... ala... sang badak ni dah rasa dari kecik.. mesti la tau manis masinnye.. :p

      Delete
  2. Lebih kurang macam bancuh Buah Melaka cuma beza into dan ada kuah pula. Saya pun nak try jugak la nanti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Madam azie.. yup.. sama.. cuma bulatkan besar sikit.. badak namanya kan.. mesti la besa.. hehe..

      Delete