Saturday, February 12, 2011

KEK PISANG MANIS



Kek pisang manis ini adalah salah satu dari himpunan kek yang mendapat sambutan hangat pelanggan. Kepada yang rajin boleh lah cuba resepi ini, kalau yang kurang rajin atau belum dapat mood rajin nak buat boleh lah tempah dari DLO. Resepi sifu saya, Chef Noraini memang antara yang sedap.
Bahan-bahan

350g pisang berangan / emas yang masak (dilecek), saya guna pisang rastali
200gm mentega
200 gula castor
300g tepung kek }
1 st serbuh penaik } diayak (A)
2 biji telur gred A
6 sm air susu
1 st air limau nipis
1 st perisa pisang

Cara mengadun

1
. Pukul mentega bersama gula kastor hingga kembang dan putih
2. Masukan telur sebiji demi sebiji sambil dipukul sebati, ketepikan
3. Tuang air limau nipis dan sus segar ke dalam pisang lecek, gaul rata
4. Masukkan adunan pisang ke dalam adunan mentega tadi diikuti bahan (A) dan perisa pisang
5. Gaul hingga sebati
6. Tuangkan adunan ke dalam acuan, bakar selama 50minit - 1 jam

No comments:

Post a Comment