Wednesday, February 2, 2011

KUIH KETAYAP @ KUIH GULUNG



Kuih ketayap atau orang Selangor panggil kuih gulung. Kuih lama yang memang menjadi kegemaran keluarga. Resepi seperti ini :-
Bahan-bahan kulit (boleh dapat 15 biji)
2 cawan tepung gandum
2 cawan jus pandan... (lebih kurang 7 helai daun pandan...kisar)
sedikit pewarna hijau
1 st garam
Cara-cara
Campur semua bahan dan kisar... (kalau tak kisar kena tapis)
panaskan minyak (sedikit sahaja) dan masukkan 1 senduk sederhana besar adunan, angkat kuali dan pusing-pusingkan supaya membentuk kulit yang bulat
Bahan-bahan inti
1 biji kelapa yang muda
2 ketul gula melaka, guna gula merah pun boleh juga
1/2 cawan gula pasir
1/2 cawan air
cara-cara
campur semua bahan dan masak atas api sehingga kering sedikit Bila kulit sudah masak, masukkan inti sedikit ke dalam kulit dan gulunglah... sedia untuk dimakan selamat mencuba ye..


No comments:

Post a Comment