Saya pernah terpandang resepi lempeng pisang aka pancake Chef selalu di hati, Kak Hanieliza. Mudah disediakan dan rasanya pun tidak menghampakan. Pisang adalah buah yang mempunyai potassium yang tinggi dan yang penting dengan waktu pagi yang amat terhad, saya memilih pancake pisang ini untuk habuan snek anak petang nanti.
Malangnya, akibat kelam kabut membuat dua tiga perkara dalam satu masa, lempeng pisang ini agak hangus, malu nak tunjuk, tapi saya nak syer jugak gambar dan resepinya. Tak pe lah kan, janji sedap dan berkhasiat.
BANANA PANCAKE
resepi : Chef Hanieliza
BAHAN-BAHAN
8 biji buah pisang masak, dilenyek
1 sudu kecil garam
1 sudu besar gula
2 sudu besar susu tepung
1 biji telur
1 cawan tepung
1 sudu kecil Soda Bikarbonat
Sedikit margerin
CARA-CARA
1. Ayak tepung bersama Soda B dan ketepikan
2. Campurkan pisang lenyek, garam, gula dan telur hingga sebati
3. Masukkan bahan-bahan kering dan gaul hingga sebati
4. Panaskan 'non-stick pan" dan gris dengan sedikit margerin
5. Letakkan satu sudu makan penuh adunan, ratakan mengikut besarnya pancake yang anda inginkan
dan masak sehingga masak
6. Terbalikkan pancake supaya di bahagian atasnya juga masak
7. Hidangkan bersama madu, golden syrup atau jem mengikut kemahuan anda
SELAMAT MENCUBA YA.
No comments:
Post a Comment