Tuesday, August 2, 2011

DAHLIA & SEMPERIT













Assalamualaikum. 1 Ramadan 1432H. Macamana puasa? Saya bercuti sehari sempena menyambut Ramadan Al-Mubarak ini. Tak banyak aktiviti yang boleh dibuat. Bangun sahur, makan, kejut anak, siap anak pergi sekolah, balik hantar anak sekolah tidur kejap, siapkan makan anak (anak saya umur 6 tahun, puasa 1/2 hari je)... ambil anak sekolah, bagi dia makan lepas tu dah waktu senggang. Apa lagi, mak pun nak menolong, projek biskut raya lah kita. Kali ni biskut dahlia dan semperit. Tapi acuan dahlia yang disimpan lama (mak punya) dah hilang kayu penekannya. Nak tak nak pakai nozzle 858 je. Jadi jugak alhamdulillah. Nak resepi? Resepi dahlia dan semperit sama je. Tengok bawah ye...





Bahan-bahan




250g marjerin / butter (kalau nak sedap lagi)


200g tepung gandum


150g tepung kastard


30g tepung ubi (lebih baik disangai dulu. Kalau rajin lagi boleh jemur. Biskut jadi lebih ringa)


1 st esen ros


1 biji kuning telur (sblm ni saya tulis 1 biji telur.. maafla ye.. tersilap taip)


150g gula aising





Kaedah mengadun




1. Marjerin dan gula dikrimkan sehingga gebu dan putih


2. Masukkan telur kacau sebati


3. Dalam mangkuk lain, ayak segala jenis tepung


4. Adunkan adunan marjerin dan gula bersama tepung sehingga menjadi doh.


5. Gunakan acuan dahlia atau nozzle 858 (kalau tak silap) dan bentuklah menjadi bunga.


6. Bakar sehingga masak.

No comments:

Post a Comment