Wednesday, December 9, 2015

WARNA 2015

Assalamualaikum w.b.t.

Tengah tunggu boy habis tuisyen nak syer sikit peristiwa dari awal tahun.  Mudah update guna handphone.

2015 dimulakan dengan menambah ilmu. Dapat pos laju dari MARDI untuk kursus pembuatan roti. Panggilan betul-betul last minute.  Masa tu bimbang tak dapat cuti.  Alhamdulillah kalau Allah kata itu rezeki kita, apapun akan jadi hak kita.

Alhamdulillah banyak ilmu dapat dikutip. Dari pembungkusan, melabel, pembuatan roti dan donut yang super sedap dan yang paling best dapat berkenalan dengan usahawan-usahawan muda yang sangat bersemangat.



Kejadian yang tak boleh dilupa (sebab memang dah jadi pelupa) ialah tertinggal beg baju di rumah sedangkan kita sudah sampai di UPM Serdang. Dah siap lapur diri.

Bayangkan dari pagi dengan segala aktiviti kelas dan dapur membawa ke malam dengan baju yang tidak berganti?

Syukur sepupu sanggup hantar. Kalau tak.. entahlah..  pengajarannya, cek semuanya sebelum pergi. Jangan aku harap engkau, engkau harap aku. Saya harap hubby, hubby ingat saya dah bawa masuk beg dalam kereta.


Dikalangan bakers mesti kenal 3 usahawanita dalam gambar ni.  Semua dah ada kedai sendiri.  Famous people. Ada yang pernah menghiasi halaman majalah. Tahniah girls. Muda-muda dah berjaya. Bangga!

Terimakasih pada Mardi sudi turunkan segala ilmu selama 3 hari 2 malam tanpa sebarang bayaran, dengan makan minum dan tempat tinggal selesa disediakan. Kepada yang masih muda dan berminat berniaga teruskan usaha kerana banyak insentif menunggu.


Cuti sekolah bulan Mac kami tak ke mana-mana. Kali terakhir boy ke Zoo Negara masa berumur 2 tahun. Now dah 10 tahun. Re-visit. Selain dari bayaran tiket yang naik, Zoo Negara memang banyak upgrade.  Syabas!


Keluarga Osman memang suka berkumpul makan-makan. Cuma tahun ini kami kurang buat get together.  Masing-masing sibuk. 

Birthday bash Januari ke Mac buat kat laman belakang.  Paling best anak buah dan anak-anaknya dapat join sekali. Bertambah ramai bertambah meriahlahkan.


Banyak makanan, angin yang kuat dan paling best meriah dengan gelak ketawa.  Bukan main besar ketawa Mak Yong.



Bila dah lama tak jumpa mulalah nak buat makan-makan.  Rasanya bbq ni atas permintaan emak. Buat malam tak dapatlah buat di laman belakang. Banyak nyamuk.

Nampak tak bbq pit instant yang kami buat tu? Bila lah agaknya dapat buat bbq pit permanent.  Belum ada yang rajin nak membinanya nampaknya.

Oh! Ok.. boy dah keluar dari tiusyen Cikgu Aisyah. To be continued di rumah.



Masa ni ada kambing bakar, ayam bakar, udang bakar, tauhu bakar, rojak buah, nasi lemak.. meriah cuma tak ramai Osmanian yang hadir.  Yang penting emak happy.


Saya tak ingat bulan berapa event ni, yang pasti selepas Aidilfitri.  Berkumpulnya kami atas jemputan Alumni bekas pelajar sekolah. Ada tema sebenarnya, retro. Riuh rendah.  Apapun tanpa re-union inipun kami selalu berkumpul mengeratkan ukhuwah.  Persahabatan dari kecil sampai ke nafas terakhir, in sha Allah.


Yang dah bermenantu dan bercucu pun ada. Alhamdulillah, syukur nikmat.


Cuti pertengahan semester dua kami ke Kelantan dan Terengganu. Kali ini ikut rombongan cikgu sekolah Mak Yong dan naik bas.  Boy memang excited sebab tak pernah naik bas dan berjalan jauh pulak tu. Atleast bolehlah dia menceritakan pengalamannya dalam esei di sekolah nanti.

Tempat pertama kami singgah ialah Rantau Panjang, Kelantan. Seronok tengok cikgu-cikgu shopping.  Kami asyik makan.  Adapun kami cuma beli beras siam 10kg.  


Sana sini di Rantau Panjang ramai yang menjual aiskrim kelapa ni.  Nampak sedap tapi rasanya entahlah sebab tak rasa.


Lepas tu kami singgah di Pasar Besar Siti Khadijah dan terus ke homestay di Pantai Cahaya Bulan.  Di sini popular dengan Maggie sup ketam atau maggie sup belut.


Inilah maggie sup ketam (gambar ihsan Google).  Tak sangka boy suka dan yang paling surprise dia suka maggie sup belut.  


Pagi esoknya kami berangkat ke Kuala Terengganu. Cikgu-cikgu shopping di Pasar Payang. Kami beli keropok je.


Masjid Kristal tempat kami solat jamak Asar. Cantik masjid ni.

Seronok tengok boy merasa ada abang, abang Bb anak bongsu Cikgu Siti Aminah. 

Lepas ni ke Losong. Cikgu-cikgu nak borong keropok lekor dan selepas itu bas kami terus meluncur laju hingga selamat sampai ke Selangor jam 3 pagi.  Alhamdulillah. Betul-betul fun walaupun jadualnya padat dan penat. 

Akhir sekali, November lepas merapatkan ukhuwah. Bff dari usia seawal 7 tahun sehingga sekarang masih kekal bersama. Alhamdulillah. 

Cukuplah sampai di sini dulu.


Hidup ini memang penuh ranjau dan duri. Sebagai hamba kita memang patut diuji. Redhalah.

"Allah tidak akan berhenti menguji kerana Allah tidak pernah berhenti menyayangi kerana setiap ujian tanda Allah sayang. Dengan ujian itu kita menjadi akrab dengan pemberi ujian" Ustaz Pahrol Mohd Juoi, Islam Itu Indah, Radio IKIM

Peringatan untuk diri saya juga yang selalu alpa ini.

Wassalam.

Tuesday, December 8, 2015

CATATAN AKHIR TAHUN


Assalamualaikum.

Seingat saya, kali terakhir saya menulis di blog ini adalah pada Januari 2015.  Sekarang bulan Disember 2015.  Maknanya hampir setahun saya tidak mencoret kenangan dalam blog ini.

Kalau nak dikatakan tiada peristiwa, berbagai peristiwa berlaku dalam keluarga ini.  Terbaru kami kehilangan pakcik paling bongsu. Al-fatihah untuk arwah Pak Cu Hamid bin Kasad, adik kepada arwah abah kami.


Mengambil peluang cuti sekolah akhir tahun, kami berhasrat membawa emak dan along berjalan di negeri Melaka yang penuh nostalgia pada emak, pada along pula memori zaman kanak-kanaknya.

Ditakdirkan pada hari kami hendak bertolak emak tidak sihat, diarrhoea.  Kalau ada rezeki dan izin Allah, kami akan bawa emak ke Port Dickson, satu lagi lokasi yang banyak kenangan emak dan along.



Kami bertolak ke Melaka lebih kurang jam 3:00 petang memberi masa untuk emak pulih.  Walaupun emak beransur sihat,  emak tak confident, takut sakit di tengah jalan.  

Sedihnya orang yang kita nak bawa tak dapat pergi. Dengan izin dan lepas bersalam dengan emak, kami bertolak.



Kami sampai lebih kurang jam 5:30 petang.


Sementara tunggu Uteh dan keluarga Andak sampai, kita main chess dulu.  Uteh dan Andak sampai lambat sebab tunggu Uteh habis kerja jam 6:00 petang.  Laparnya tak boleh nak kata.  Tapi sebab nak jugak makan malam sama-sama, pulunlah apa yang ada dulu.


 Tempat ini sangat popular, kalau google tempat makanan menarik di Melaka, ramai yang rekomen restoran Asam Pedas Claypot Jalan Kota Laksamana ini.

Macam-macam asam pedas ada di sini. Asam pedas daging tetel, asam pedas ikan pari, ikan jenahak dan ikan kembong. Harga pakej untuk asam pedas dan nasi lebih kurang RM10.00 tidak termasuk air.  Sambil makan sambil teringat kat emak dan along... huk!huk!huk!

Nak kata sedap sangat asam pedasnya, kalau ikut tekak saya, saya cuma bagi rating ** 2 star saja.  Mungkin orang lain punya pendapat yang berbeza sebab manusia ni kan unik. Lain orang lain citarasa.


Memang ramai yang makan di sini. Penuh semua meja.  Yang lambat kena berdiri menunggu.

Lepas makan kami terus balik ke bilik dan tidur.. sebab dah hampir 1 pagi. Habis dah malam pertama. Tak sempat jalan-jalan Jonker Street atau tengok lampu di Kg Morten.


Jam 7:00 pagi kami dah bangun.  Pagong and the gang nak breakfast di hotel.  Saya, Uteh dan Andak pilih nak makan di sini.  

Roti Canai Kayu Arang di Bachang. 

Saya pernah tinggal di Bachang selama 3 tahun.  Yang pernah belajar di ITM Melaka sekitar tahun 80an tahu lah dulu ada kampus dan hostel ITM di Bachang ini.  ITM atau sekarang UITM sudah berpindah ke kampus Lendu.  Masa saya belajar di sini, sempatlah didenda tanam rumput di Kampus Lendu yang masa tu baru pecah tanah kerana ponteng ko kurikulum KESATRIA. 

Apapun semuanya dah berubah.  Melaka dah jadi bandaraya.  Sangat membangun. 


Istimewanya di sini roti-rotinya dibakar menggunakan kayu arang.  Erti kata lain ianya dipanggang.  Hasilnya, roti ada bau asap kayu sikit.. garing, lembut dan sedap.


Selain roti ada mee rebus, nasi lemak, kuih muih.. nampak sedap.


Saya makan roti sardin.  Memang kegemaran sejak azali. Esok nak try nasi lemak pulak.

 Ada banyak lagi gerai di sini; yang menjual sate (orang Melaka makan sate pagi-pagi ye), dan gerai ayam goreng Uncle Bob.  Uteh dan Andak siap shopping tudung lagi.  Sambil makan sekali lagi teringat emak dan along.. huk!huk!huk!


Petangnya dari hotel kami berkereta ke Dataran Pahlawan.  Rupanya dekat sangat kalau berjalan kaki dari hotel ke sini. Boy nak visit tinggalan kota lama A-Famosa.  Banyak soalan tak berjawab sebab ibu banyak lupa sejarah Melaka. Alahai :(. 


 Port popular orang ambil gambar..



Masa zaman di ITM Melaka, inilah tempat yang saya dan BFF panjat, lepak sambil chit chat, gelak-gelak melepaskan kepenatan sebab dari Bachang jalan kaki ke Banda Hilir dan jalan kaki balik ke Bachang semula. Muda belia tenaga banyak. 

Makan yong tau fu sup di tepi padang Pahlawan. Cendol sedap di sini, masih ada di tepi jam besar.  First time tengok orang makan nasi lemak waktu malam pun di Melaka juga.  Sekarang kat mana-manapun orang makan nasi lemak waktu malam.


Ini rasanya tangga nak ke loceng gereja.  Tak de penerangan pun, so susahlah nak explain kat budak yang banyak tanya ni.


Jalan-jalanpun boleh merapatkan silaturrahim.  

Semua yg senior takde stamina nak berjalan lagi. Balik bilik lah jawabnya.  Budak-budak nak sambung mandi pool.  Emak-emak boleh tidur.  Malam- malam basuh baju di self laundry room dan boleh bawak balik baju bersih.

Diskus makan malam, ramai yang nak makan seafood jadi google la restoran seafood.  Selalunya makan di Umbai, kali ni nak try tempat lain.  Kami jumpa restoran di bawah.  Review dari orang ramai, bagus.


Kalau nak makan di sini, dinasihatkan call dulu untuk book meja.  Book meja saja sebab restoran tak terima booking makanan sekali.

012-636 2339

Km 4-5, Jalan Padang Temu, Permatang Pasir, 75460 Melaka




Inilah sebabnya kena booking meja.  Ramai dan panjang menunggu meja kosong.  Hakikatnya walaupun GST, semua harga barang naik dan segala-galanya naik, rakyat Malaysia masih mampu berbelanja besar hanya untuk makan.  Alhamdulillah.  Mungkin sama seperti kami juga makan besar sekali sekala.


Pukul 11:00 malam dah habis semuanya.  Langsai.


Kesian anak buah saya yang istimewa bernama Ezzah tu sakit gigi.


Ini je gambar yang sempat diambil. Kami sampai agak lewat jadi semua orang sudah lapar. Sampai je terus ikan, sotong, udang, kepah kena terkam. Tak sempat snap gambar.  Bila makan teringat lagi kat mak dan along.  Huk!huk!huk!

Makanan kat sini boleh tahan sedap dan harganyapun boleh tahan juga. Menu yang ada sama saja seperti di restoran makanan laut yang lain. 

Habis makan plan nak pergi Kg Morten atau naik cruise, tapi semua dah mengantuk. Balik bilik dan tidur.. Habis malam kedua.

Esoknya kami dah nak balik.  Jadi cruise dan Kg Mortem masuk balik dalam envelope untuk visit Melaka lain kali nanti.  

Pagong and the gang masih makan breakfast di hotel.  Kami makan di tempat semalam sebab Uteh dan Andak nak shopping tudung lagi.  Saya nak makan nasi lemak kerang.

Lepas breakfast, kami menyeberang jalan ke Mahkota Parade dan seterusnya ke Dataran Pahlawan sekali lagi.  Angah nak cari souvenir untuk kawan-kawan dia.  Check out time pukul 1:00 tenghari, jadi agak terkejar-kejar.

Destinasi selepas check out ialah Pantai Klebang.  Mak call minta beli asam pedas ikan pari dengan telur ikan, bungkus bawak balik.  Emak paling suka pergi Pantai Klebang dan Tanjung Keling.  

Padang pasir???


Dekat sini, ada tarikan terbaru.  Timbunan pasir yang saya rasa untuk tambak laut.  Kalau pandai snap gambar di sini, seperti kita berada di padang pasir.  Cuaca masa kami di sini, panas tapi disebabkan berangin agak kuat, tak terasa panasnya.


Best friend forever, boy dan pagong.  Pagong diertikan sebagai pakcik yang tahu segala hal seperti Profesor Serba Tahu.  Babah asyik tak de dalam gambar.


Tempatnya jauh ke dalam dan tidak nampak dari jalan besar Pantai Klebang.  Tapi landmarknya senang.  Di tempat yang sama ada Muzium Sub Marine dan Bustel (Bas yang dijadikan hotel).  Ada banyak gerai makanan di situ.


Betapa gembiranya mereka, Angah, Uteh dan Boy.  Kalau sekali tengok Angah macam berlari atas angin.


Bila pergi ke sini, boleh tengok macam-macam style pengunjung bergambar.  Antaranya macam mereka kat atas tu..


Bila datang ke sini tidak dapat tidak mesti kena coconut shake original Klebang. Tapi itulah yang tak dapat kami makan. Masuk envelope untuk visit akan datang, in sha Allah.



Dah sampai kalau tak masuk muzium sub marine ni tak syokla kan. Berdua ni je yang masuk. Dalamnya sempit dan panas.  Tak bernapas masuk dalam tu.

Balik dari Pantai Klebang, kami singgah Pasar Masjid Tanah, cari gula kabung Melaka yang asli, gula melaka piyau kata orang Melaka. Dan belacan untuk Along.  Kalau nak cari gula Melaka original datang lah ke Pasar Basah Masjid Tanah. 


Seketul besar ni cuma RM5.00.  Balik bakar siap-siap dan masuk dalam bekas. Nak guna ambil je.


Inilah dia Pasar Masjid Tanah.  Kedudukannya di tengah-tengah kawasan perumahan.  Kalau ke situ bolehlah guna GPS atau tanya orang tempatan.  Tak susah mencarinya.

Sebelum masuk ke lebuhraya singgah pula di Simpang Ampat utk makan tengahari, makan petang sebenarnya sebab memang dah petang sangat. Kat situ boleh beli dodol cair panas yang lazat. Satu bekas rm12.00. Selalu dulu-dulu mak dan nenek kita kacau dodol masa nak raya, dodol cair ni selalu jadi rebutan. Sedap sangat.

Oklah sampai sini dulu. 

Dalam kehidupan ini cubalah sebaik mungkin menjadi insan yang memberi kebaikan kepada orang lain. Janganlah jadi seperti ulat perosak yang merosakkan yang lain demi kepentingan diri sendiri.

Hukum alam.. yang lemah menjadi mangsa yang kuat.. wallahualam.

Jumpa lagi, in sha Allah.








Tuesday, January 6, 2015

AKHIR 2014 AWALNYA 2015

Assalamualaikum

Saat saya menulis ini, tangan bermain di keyboard tetapi telinga mendengar kuliah Ustazah Norhafizah, tajuknya Sentiasa Untung.

Takde siapa mahukan kerugiankan, semuanya inginkan keuntungan.  Antara ciri orang yang sentiasa untung ialah orang yang menginfakkan hartanya kepada jalan Allah.  

Disaat negara ditimpa bencana banjir besar yang melanda kebanyakkan negeri, inilah masanya, kalau tidak mampu dengan harta, kita bantu dengan kederat, kalau kederat tiada kemampuan, kita bantulah dengan doa.  Mari sahabat infakkan yang mampu, tolong yang boleh dan panjatkan doa sebanyak-banyaknya kepada saudara kita yang ditimpa bencana.

Didalam suasana pilu dan suram menyelubungi negara, rasa berat untuk upload gambar-gambar ini. Tapi di sinilah diari saya, mengabadikan kenangan bersama keluarga.

Akhir Disember, 28hb kami ke sini.  Meraikan emak.  Meraikan harijadi anakbuah. Dah ramai yang bercerita mengenai sedapnya makan di sini dan murahnya makanannya.  So, saya tak mahu bercerita pasal restoren popular ini.  


Keluarga kami sudah mula membesar.  Anak-anak dah mula mendirikan rumahtangga.  Tak lama lagi cucu-cucu kami pula akan berlari ke sana-sini memeriahkan suasana.  Kami juga sudah berensot umur matang, precious emak sudah terlalu lanjut usianya.  Inilah permintaannya, berkumpul makan bersama.


Walaupun keluarga Angah (kakak), dan keluarga Culit (abang) tidak dapat datang, precious emak senyum hingga ke telinga.  Gembira sangat nampaknya.  Alhamdulillah.



Kami tempah lima meja untuk 'cater' 20 orang ahli keluarga. Setiap meja dihidangkan makanan ini dan lauk-pauk yang lain, tomyam, ikan kerapu tiga rasa, ikan stim limau, ikan stim halia.  Alhamdulillah, cukup rasa, cukup sedap dan cukup untuk semua orang makan puas.


Along sangat suka ketam. So ketam sweet and sour, sweetnya berkakakkan Along yang bertungkus lumus menolong arwah Abah membesarkan kami.  Sournya kehidupan along sebab mengorbankan waktu remajanya untuk kami.  Terimakasih along.



Tinggal hampas, tapi memori bersama bersenda gurau, gelak ketawa di sini tetap 'juicy' sehingga bila-bila.



Lihat, senyum precious emak.  Semoga emak terus berbahagia hingga ke akhir hayat, in sha Allah.



Birthday Zulfiqar jatuh pada 31hb Disember.  Genap 17 tahun. 



Kalau nampak dari gambar, macam mengada-ngada.  Biar mengada-ngada asal kemesraan itu kekal menjadi pengikat kasih-sayang kamu berdua.

Sehingga ke lain kali, wassalam.