Wednesday, June 8, 2011

RESEPI KEK GULA ANGUS




Kepada yang berminat nak buat kek gula angus yang kental kenyal ala-ala getah ni, di bawah saya lampirkan resepinya. Cuba.. jangan tak cuba.. rugi kalau tak cuba. Yang penting kita mesti paham dan tahu sekurang-kurangnya asas membuat kek. Pasti menjadi, insyaAllah. Kalau yang nak tau lebih lagi pasal kek dan resepi kek yang sedap-sedap belaka, keluarlah sedikit modal belajar di sekolah-sekolah mengajar kek umpamanya di Aniz Baking Center, boleh layari http://resipinoraini.blogspot.com/.

KEK GULA HANGUS
Sumber : Chef Noraini (Aniz Baking Centre)

Bahan A (Gula Hangus)

500g gula pasir
150g air
150g mentega / marjerin
** Apabila gula hangus sudah masak, padamkan api dan masukkan mentega. Kacau larut dan sejukkan.

Bahan B

250g tepung }
2 st soda B } Ayak bersama
2 st baking powder }
8 biji telur Gred A
150g susu pekat manis

Cara mengadun

1. Telur dipukul dengan kelajuan tinggi hingga pekat dan gebu
2. Masukkan susu pekat dan pukul sebati
3. Perlahankan alat pengadun dan masuk tepung sedikit demi sedikit, kacau sebati
4. Guang air gula hangus yang telah sejuk dan gaul sebati hingga menjadi adunan yang cair
5. Griskan acuan dan tabur sedikit tepung agar kek tidak melekat. Tapiskan adunan dan masukkan ke dalam acuan, dibakar selama 1jam pada suhu 180c (ikut oven masing-masing le)
6. Sejukkan dan boleh la dihidang...

No comments:

Post a Comment