Friday, June 4, 2010

STEAMED CHEESE BROWNIES


Resepi oleh Penyu Lawa


BAHAN KEK

200g gula kastor
130g tepung gandum
50g serbuk koko
1/2 st serbuk penaik
(semua bahan diayak)
170ml minyak masak
120g coklat masakan (dicincang)
50g krimer manis / susu pekat
10g ovalette
5 biji telur
1/2 st coklat emulco
1/2 st esen vanilla

BAHAN CHEESE

250g krim keju
60g gula kastor
4 biji telur
1 st jus / perisa lemon

CARA-CARANYA

ADUNAN KEK
1. Sediakan air kukusan. Griskan acuan empat segi 8 x 8 inci dan lapik dengan kertas minyak.
2. Masak coklat masakan secara double-boiler.
3. Masukkan minyak masak bila coklat cair dan gaul sebati, sejukkan.
4. Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan dikacau berselang seli dengan adunan coklat
5. Masukkan krimer, emulco dan esen vanilla. Gaul sebati.
6. Tuan adunan ke dalam acuan dan kukus selama 20 minit atau hingga masak.

ADUNAN CHEESE

1. Pukul krimkeju dan gula kastor hingga kembang.
2. Masukkan telur dan pukul lagi hingga sebati
3. Tuang adunan krim keju ke atas kek coklat yang sudah masak tadi
4. Tutup acuan dengan aluminium foil supaya air wap tidak menitik
5. Kukus semula selama 3o minit. Guna api besar.

Selamat Mencuba!

No comments:

Post a Comment