Friday, January 28, 2011

BLUEBERRY CHEESE TARTLET




Ini resepi cheese tartlet yang pertama saya belajar dua tahun lepas dengan Chef Fauziah. Resepinya simple khas untuk orang nak berniaga. Di sini saya syer resepinya.

TART PASTRY

125g butter
60g gula icing
250g tepung gandum
1 biji kuning telur
1/2 st esen vanilla
2 st air

Cara-cara membuat pastry

1. Putar tepung dan gula dengan speed perlahan
2. Masukkan butter
3. Kemudian campurkan kuning telur dan pukul sebati
4. Campurkan esen vanilla dan uli sehingga menjadi doh
5. Rehatkan doh selama 15 minit sebelum ditekan kedalam acuan tart

BAHAN CHEESE FILLING

250g cream cheese
60g gula icing
1 biji kuning telur
20g butter

Cara-cara

1. Pukul cream cheese selama 5 minit dengan speed perlahan
2. Masukkan gula diikuti kuning telur
3. Campurkan butter dan putar selama 5 minit
4. Pipekan ke dalam kulit pastry dan letakkan sedikit blueberry filling
5. Bakar pada kepanasan 150 c ( ikut oven masing-masing la ye)
6. Bolehla dihidangkan........

SELAMAT MENCUBA ya....

2 comments:

  1. nk tnya...yg 2st air tu nk ltk time ble eh?

    ReplyDelete
  2. masuk esen vanilla pastu masuk air...

    ReplyDelete