Sunday, January 23, 2011

CHOCOLATE STRAWBERRY CUPCAKES



l
Dalam menyiapkan tempahan kek sifon pandan, teringat resepi dari fotopages Rinnchan yang nampak menarik.. sementara menunggu kek dalam oven masak, saya mencuba resepi kek cawan coklat blueberri ini. Mulanya kurang yakin sebab selalunya resepi yang diambil dari internet tak menjadi, tapi sedikit pengalaman dalam baking membaking ni, rasanya resepi dari Rinnchan ini boleh dipercayai. Hasilnya... tidak menghampakan.. dan rasanya pun sedap. Kepada yang hendak mencuba... resepi disertakan di sini.

CHOCOLATE STRAWBERRY CUPCAKES
sumber : Rinnchan

Bahan-bahan
150g butter
200g gula castor
3 butir telur grade A
220g tepung gandum (DLO guna SRF)
3 tsp serbuk koko
200ml susu segar
Coklat masakan dipotong dadu
Sedikit blueberry filling

Cara-cara
1. Putar butter dan gula sehingga kembang
2. Masukkan telur sebiji demi sebiji
3. Campurkan tepung dan serbuk koko yang telah diayak ke dalam adunan diselang-seli dengan susu segar (bermula dengan tepung dan diakhir dengan tepung juga)
4. Sediakan mangkuk kek cawan dan masukkan 3/4 adunan kedalam mangkuk
5. Letakkan sedikit inti blueberri di tengah-tengah adunan bersama-sama coklat yang dipotong dadu tadi
6. Bakar didalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 150c (mengikut oven masing-masing) selama 20-25 minit atau sehingga masak.

No comments:

Post a Comment