Tuesday, January 3, 2012

DONUT LAGI - RESEPI

Catatan Ahad, 1hb Januari 2012

SELAMAT TAHUN BARU 2012 semua.  Meningkat setahun lagi umur kita ye.  Semoga kita semua lebih berjaya dunia dan akhirat.  Bagi diri saya, saya benar-benar berharap DLO akan dapat meneruskan usaha mengeluarkan kek, biskut yang berkualiti dan terjamin kebersihannya. Dan yang penting, ianya SEGAR.

Hari ini saya mencuba donut resepi Ma Mafami.  Sedap dan senang dibuat.  Resepi di bawah :-


DONUT

500g tepung protin tinggi (boleh dicampur dengan tepung gandum dengan kiraan 1:1)
11g yis (1 paket)
50g margerine
1 sb shortening
2 sb gula
2 sb susu tepung
1 biji telur (dipukul sedikit)
200ml air suam
Sedikit gula untuk coating

Cara-cara
1.  Dalam mangkuk yang besar, campurkan air suam, yis, gula, susu, margerine dan shortening dan gaul menggunakan sudu.  Biarkan selama 8-10 minit.
2.  Bila campuran yis sudah mula mengeluarkan buih, masukkan setengah tepung kedalam mangkuk, telur dan garam, gaul hingga tidak melekat pada sudu (satu arah sahaja)
3.  Bila sebati dan tidak melekat pada sudu, campurkan setengah lagi tepung dan kacau lagi dengan sudu.  Kemudian uli menggunakan tangan sehingga tidak melekat pada jari
4.  Doh tidak perlu direhatkan, boleh terus diterap dan digoreng.  Walau bagaimanapun, untuk mendapatkan donut yang lebih bulat dan cantik, doh boleh direhatkan selama 10 minit lagi.
5.  Goreng dan selepas sejuk boleh ditabur gula atau diletakkan coklat cair.

1 comment:

  1. yummy, donut ni lagi sedap kalau saya dapt merasanya...yum yum yum

    ReplyDelete