Thursday, October 20, 2011

ORCHID YANG MENAWAN

Assalamualaikum. Aduh lama sungguh tak update blog ni. Upload gambar pun tak de. Bukan apa, sejak Syawal, tempahan yang saya terima kebanyakkannya tartlet dan kek-kek yang memerlukan deco yang simple-simple sahaja. Rasanya gambar-gambar macam tu tak yah lah nak diulang tayang. Ye tak? Kali ni kita tukar selera. Jom kita nikmati gambar-gambar orkid menawan ditanam ibu saya, Hajah Zalifah yang bukan sahaja masakannya sedap, kuih-muihnya lazat, jahitan dan sulamannya cantik (aktiviti masa anak dara nih.. skrg dah lupa katanya)..malah air tangannya menjadi juga untuk bunga.

Gambar-gambar di bawah adalah hasil dari tanaman di laman mak. Maupun yang besar bunganya atau renik meniti dahan-dahannya semuanya cantik. Ada antaranya spesis yang sukar didapati. Orkid hutan. Ada yang tumbuhnya cuma beberapa minggu, ada yang bunganya bertahan hingga berbulan lamanya. Oh ya.. jangan tanya saya nama spesis orkid ni.. sebab saya pun tak tahu.. Ada masa nanti boleh buat research sikit nama-namanya.

Jom kita segarkan mata dengan orkid-orkid menawan ini.

Bunga dah rompong kena makan dek ulat. Bunga perlu disembur dengan cecair anti kulat dan serangga. Kalau tidak ini lah rupanya.No comments:

Post a Comment