Thursday, October 27, 2011

KUIH TRADISI ABUK-ABUK - RESEPI


Mengemas gambar-gambar dalam kamera, terjumpa gambar kuih traditional ini, Abuk-abuk.  Buatnya senang tetapi rasanya sedap.  Saya pun dah lupa bila kuih ini dibuat untuk kudapan minum petang.  Walau apapun, mari kita tengok resepinya dahulu.  

BAHAN-BAHAN

2 cawan biji sagu
2 cawan kelapa parut
3 sudu makan gula merah
3 sudu makan gula putih
secubit garam
Calong daun pisang untuk memasukkan kuih

CARA MENGADUN

1.  Basuh biji sagu dan toskan
2.  Gaulkan sagu dengan kelapa dan tambahkan garam
3.  Campurkan gula pasir dan gula merah
4.  Masukkan 2 sudu campuran sagu ke dalam calong daun pisang dan sendukkan 1/2 sudu campuran gula
     dan kemudiannya 1 sudu campuran sagu
5.  Sematkan kemas calong daun pisang dengan lidi dan kukus selama 10 minit.
6.  Siap untuk dihidang

No comments:

Post a Comment