Friday, August 24, 2012

BISKUT ROCHER MALAYSIA - RESEPI

Salam Syawal.  Hari ni dah masuk raya ke 6.   Kawan-kawan yang balik ke kampung mesti ramai yang dah pulang semula ke rumah masing-masing.  Macam saya anak jati negeri Selangor yang tercinta ini kat sini lah jugak..hehe... Tak kemana pun, cuma menziarahi keluarga mertua di Kajang dan saudara mara di sekitar Selangor dan Lembah Kelang sahaja.  Tu pun penat weiii... dari pagi hingga ke pagi...asyik berjalan-jalan saja kerjanya. 

Okelah, semalam saya janji untuk poskan resepi biskut Rocher Malaysia yang sedap tu.  Masih sempat lagi untuk buat biskut ni.  Boleh jamu rakan-rakan pula.  Minggu pertama raya memang khas untuk saudara mara kan... minggu seterusnya menjamu kawan-kawan pulakan.  Resepi di bawah :-


Rocher Malaysia dah disalut coklat
 
 
BISKUT ROCHER MALAYSIA
Sumber :  Zuraini Alias / Majalah Saji
 
 
BAHAN-BAHAN
 
250g butter
15g gula kastor (saya guna gula icing)
1 biji kuning telur
30g serbuk roti
100g serbuk badam
100g tepung jagung
300g tepung biskut
250g badam cincang (dipanggang)
300g coklat masakan (dicairkan)
1 biji putih telur
 
CARA MENGADUN
 
1.  Sebatikan butter, gula icing dan kuning telur
2.  Pukul bahan ini hingga kembang dan gula hancur
3.  Campurkan tepung jagung, tepung biskut, serbuk badam dan serbuk roti.  Masukkan ke dalam adunan telur sedikit demi sedikit.  Uli sebati
4.  Bulatkan doh kecil-kecil dan salutkan dengan putih telur dan badam cincang
5.  Bakar hingga masak.
6.  Setelah sejuk golekkan dalam coklat masakan, biarkan keras dan boleh dihidangkan.
 
Nota :  Biskut boleh juga dibakar tanpa badam cincang.  Setelah dibakar dan disejukkan golekkan dalam coklat masakan dan akhir sekali baru ditabur badam cincang.  Rupanya lebih cantik.
 



Sedap biskut ni..

2 comments:

  1. Siti Hajar Abdullah Kak CHik... mai jaaa... tapi hat yang tu dah tinggai habok kot...

    ReplyDelete