Sunday, October 28, 2012

NASI ARAB - RESEPI, WHITE CHOCOLATE MACADAMIA DAN RED VELVET

Salam Aidil Adha

Allahuakbar Allahuakbar Allahuakbar!  Selamat menyambut Aidil Adha.  Sempurna sudah ibadah haji ibu-ibu, bapa-bapa, kakak-kakak, adik-adik dan sahabat-sahabat yang mengerjakan Haji pada tahun ini.  Semoga mendapat haji yang mabrur dan segala dosa-dosa berguguran seperti banyaknya rambut yang tumbuh di kepala. Kembali ke tanahair sebagai orang baru yang bersih. Amin.

Pagi AidilAdha yang lalu, sayu sangat rasa hati mendengar alunan takbir dari masjid yang hampir dengan rumah.  Sambil menyiapkan bujang saya memakai baju melayu untuk sama bersolat sunat di masjid, mulut saya ikut sama mengalun takbir.  Pagi yang mulia tu, Along masak Nasi Beriyani berlaukkan ayam masak merah, dalca ayam, jelantah timun, rendang daging, kuah lodeh, nasi impit dan lontong.  Hajat dihati nak mencuba Nasi Arab yang saya belajar di Kolej Komuniti itu hari.  Banyak sangat makanan, nanti tak termakan.  Tunda dulu hajat.  Apapun, makanan yang dimasak langsai menjelang tengahari.  Alhamdulillah.  Bab daging lembu yang siap dibungkus sampai ke beranda rumah emak bertalu-talu pulak lepas tu.  Syukur syukur.  Naiklah darah tinggi Along menghirup sup tulang.

Esoknya rumah sunyi.  Along dan Mak Yong ke pasar.  Yang tinggal saya, emak dan Muaz saja.  Apa lagi projek Nasi Arab bermula.  Saya over excited sampai semua benda yang saya blend terover banyak.  Lain kali ikut resepi ye.

 1st try... not bad la rasanya...

 Sos Thalathah
Nasi Arab mudah dan rasanya boleh tahan.

NASI ARAB
Resepi : Kolej Komuniti Selayang
 
Untuk nasi
250g beras basmathi (rendam 15 minit)
500ltr air rebusan ayam atau daging
Minyak sapi atau olive oil
Hiasan Nasi
Kacang gajus
Kismis
Daun Sup

Untuk air rebusan (stok)
5 helai daun bayleaf
Kulit kayu manis
1 ekor ayam
Serbuk kunyit *kunyit hidup pun boleh*
Sedikit garam
Rebus semua bahan untuk dijadikan stok

Untuk perap ayam
1 ekor ayam
3 sb serbuk jintan manis
3 sb serbuk ketumbar
2 sudu serbuk kunyit
2 sudu serbuk cili
1 biji perahan limau
garam secukup rasa
Campur kesemua bahan dan perap ayam sekurang-kurangnya 1 1/2 jam sebelum 

Untuk sos Thalathah
5 biji tomato
7 batang daun ketumbar
1 biji bawang besar
Gula secukup rasa
Garam secukup rasa
Cili padi (kalau inginkan pedas)
Blend kesemua bahan

Makanan Iringan
Daun Salad / Tomato / Timun

Cara-caranya
1.  Beras dibasuh dan direndam selama 14 15 minit
2.  Masukkan air rebusan kedalam periuk nasi dan masak
3.  Bakar ayam yang telah siap diperap selama 40 minit hingga 1 jam
4.  Setelah nasi masak campurkan kismis dan kacang gajus ke dalam nasi
5.  Masukkan ayam yang siap dibakar ke dalam nasi dan gaul
6.  Siap untuk dimakan
7.  Hidangkan bersama sos thalathah

Simplekan!  3 star untuk masakan ini.

Oh ya.  Baru teringat.  Hari ni juga birthday anak buah saya.  Elyn namanya.  Kecil molek, putih orangnya.  White Chocolate Macadamia Cake untuk potong-potong. HAPPY BIRTHDAY anak buah! Resepi masih dalam R & D.  Tak berani nak upload lagi.  Soon ya! Soon.

"Cantiknya" pemandangan di belakang... heheh... Elyn pegang slice of White Chocolate Macadamia.  Nampak cantik kan..!

dan tiba-tiba Kak Neni order yang ni....

Red Velvet... terimakasih lah..


No comments:

Post a Comment