Sunday, February 10, 2013

FLORA FAUNA, KUIH MELAKA - RESEPI


Salam Ahad!

Hari ni serius saya katakan, hati saya bersih dari sifat dengki pada suri-suri rumah dan pekerja dari rumah hari ini. Selalunya adala sikit rasa-rasa dengki dengki tu..hehe..

Sangat enjoy hari-hari cuti begini. 

Ramai yang tanya kenapa saya tak duduk di Kuala Lumpur dan masih setia tinggal di kampung saya yang terletak di pinggiran bandar ini.

Sebabnya saya memang tak boleh duduk kota.  Saya 'prefer' jadi anak kampung, tinggal di kampung sangat nyaman.  Mana nak cari bunyi siulan burung pagi-pagi masa kita bangun tidur, mana nak cari kupu-kupu bermain dan berterbangan hampir dengan kita masa musim membiak (betul! masa saya tulis entry ni banyak kupu-kupu), terbang sana-sini, mana nak cari bau rumput ditebas.  Semua tu cuma ada di sini, di kampung.


Kat kampung, nak asam terus petik di pokok macam pokok belimbing buluh ni. Belakang rumah je.

Buahnya berjuntaian sampai ke akar.  Sape nak boleh datang rumah saya, sekarang tengah banyak buah.


Hari-hari cuti macam ni boleh layan bunga orkid, yang ni rasanya dancing lady, masih putik.

Bunganya renik, banyak dari pangkat ke hujung.  Sangat cantik.


Tak dapat, si kupu-kupu atau sang rama-rama, dragon fly pun jadik lah..


Koleksi orkid mak yang sedang berbunga.. Ya Allah!  Panjangkan umur mak, rahmati dan sayangilah dia Ya Allah!.


Akar orkid ni pun nampak cantik ek.  Nampak macam gambar Pro tak?  hehe..semi pro pun jadiklaaa..


Bunga matahari Muaz dah berputik.  Tak lama lagi mesti bloom nih.

Pendekata, duduk di kampung sangat damai, nyaman dengan pokok melambai-lambai dan angin sepoi-sepoi bahasa.
Tambah duduk kat beranda mak sambil minum petang, kopi o lawan dengan kuih melaka.  

Kuih melaka ini asalnya dari Melaka ke tidak, wallahualam.  Orang Melaka mungkin boleh jawab soalan ni kot.

Tahun ini saya akan cuba mendokumentasikan resepi kuih tradisi yang Hajah Cik Wok buat, sayang kalau hilang begitu saja.

 Gambar Hajah Cik Wok hari ni tak dapat disnap sebab terlalu seksi..hehehe



Bahan membuat kuih melaka menggunakan
lebih kurang 250 - 300g tepung pulut
250 - 300g air yang dicampur  sedikit pewarna hijau epal dan 1 sudu teh garam

Air dituang ke dalam tepung pulut secara sedikit demi sedikit sehingga tepung menjadi doh dan tidak melekat di tangan dan bekas


Kemudiannya diuli sebati, macam ni


Hajah Cik Wok kata gula kabung atau gula melaka je sedap buat kuih melaka ni.  Lain gula tak umpphh.  Makanya, gula melaka dipotong kecil-kecil seperti ini


Ambil sikit doh dan buat macam dalam gambar.  Sumbatkan gula merah dalamnya, tutup semula dan bulat-bulatkan guna tapak tangan


Jerang air panas, bila menggelegak masukkan kuih yang dah dibulat-bulatkan tadi dan tunggu hingga ia timbul.  Timbul maknanya dah masak


Dah masak golek-golekkan atas kelapa parut yang dah dicampur sedikit garam.  Kelapa parut ni kalau nak tahan lama, kukus dulu baru digolekkan kat kuih.


Dah siap, boleh makan dah.

Selamat mencuba lah ye.  
Jumpa lagi.

Selingan

Rasulullah s.a.w pernah bersabda
"Tidak seseorang itu dikira kuat dan gagah apabila ia menang bergusti, tetapi seseorang dianggap benar-benar kuat dan gagah apabila ia mampu mengawal dirinya ketika marah" hadis riwayat al-Bukhari dan Muslim

Nak jadi orang kuat dan gagah lawan dan kawallah perasaan marah.

2 comments:

  1. Rumah Zana kat mana? Kakcik nak datang ambil belimbing! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kakcik nak datang rumah? Besnye! Nak datang ambil kat ofispun bole...dekat sikit kakcik..

      Delete